Mailman sivuSyynäystä kaiken mailman asioista


Kuntavaalit eikä kaiken maailman vaalit

Mailman sivu on tiäretty, että toisten asioita ajamassa piisaa semmosia ihmisiä, jokka ajaavatten ihan muita kun toisten asioita. Se nährään ny näissäkin kuntavaaleissa, jokka toivottavasti saaraan pitää niinkun on suunniteltu ja jo hyvään alkuun saateltu. Koitetaan me itte kumminkin muistaa, että kuntavaaleissa on tarkotus saara valtuustoon järkeviä ihmisiä, jokka ajaavat meitin kaupunkin, kaupunkinosien ja pitäjien asioita. Mailmanpolitiikkaa ja Euroopan unioonin asioita ajetaan vallan muualla.
    Kuntavaaleissa on hyvä pitää mielessä sekin, että Hämeenlinna on kuluneen vaalikauden ajan ollut esillä monessa hyvässä asiassa. Joskus kunnallisen politiikan arvioinneista saa sellaisen kuvan, että kaikki menee väärin eikä kukaan ymmärrä, miten Hämeenlinnaa pitää kehittää. Asia on kuitenkin niin, että kehitystyötä ei ole Hämeenlinnassa jätetty hoitamatta.
    Neljän vuoden aikana Hämeenlinnassa on saatu paljon aikaan. Ahveniston sairaala, puhekielessä Assin, rakentamisesta allekirjoitettiin rakentamissopimukset tammikuun lopulla. Rakentaminen alkaa tänä keväänä. Lopullisesti valmista lasketaan olevan vuonna 2026. Silloin Hämeenlinnassa on koko maan huippua edustava sairaala, jossa ihminen ja inhimillisyys ovat kaiken mittana.
    Hämeenlinna keskustan kehittäminen on ollut pitkään miltei ikuisuusasia. Siinäkin ollaan päästy niin pitkälle, että kaupunginhallitus on tammikuussa päättänyt laajaa kokonaissuunnitelmaa edellyttävästä kehitysvaiheesta. Kysymys on paljosta muustakin kuin uudesta Areena-hankkeesta.
    Hämeenlinna on paljon muutakin kuin kaupungin keskusta. Laajoilla pitäjäalueilla on tapahtumassa paljon ja seuraavan kuntavaalikauden aikana ratkennevat muun muassa terveydenhoitoon, liikenteeseen ja kouluoloihin liittyvät asiat.
    Mielenkiintoinen alkuvuoden uutinen oli se, jossa kerrottiin Hämeenlinnan nousseen asukkaiden turvallisuutta koskevassa vertailututkimuksessa Suomen suuriosta kaupungeista turvallisimmaksi. Tutkimustekstistä voidaan lukea sekin tosiasia, että Hämeenlinna lasketaan Suomen kaupungeista suuriin kuuluvaksi. On aika lopettaa pikkukaupunkilaisuusvähättely.
    Siispä valoisin mielin kohti kuntavaaleja. Sosialidemokraateilla on paljon hyviä ehdokkaita. Vielä ehtii mukaan joukkoon. Tarvitsemme kaiken ikäisiä, eri aloja ja kaupunkimme eri alueita edustavia ehdokkaita saadaksemme täyden listan vaaleihin. 
    Tule mukaan! Veilä ehdit ehdokkaaksi.

Hämeenlinnassa 18. helmikuuta 2021

Sulevi Pellinen


Hyvää julkisuutta

Mailman sivu on tiäretty, että jos sua joku kehuu, joku toinen siitä aina ottaa nokkiinsa. Se on taas nähty, kun mailmalla kehuuvatten meitin pääministeriä ja siinä sivussa pikkusen muutakin hallitusta.

Edellisen vaalikauden pääministeri viihtyi julkisuudessa esittelemässä sinänsä kiitettävällä innolla kakkaroitaan, joita ei ymmärretty kotimaassakaan, saati että niistä olisi viitsinyt kiinnostua kukaan Suomen rajojen ulkopuolella. Nykyinen pääministeri herättää innostavaa kiinnostusta eri suunnilla.    

Suomelle ei ole ainakaan haitaksi, että maa on myönteisessä mielessä mielenkiintoa herättävä paikka eri puolilla maailmaa. Kansainvälisessä vertailussa maa näyttäytyy nykyisen kansainvälisen terveyskriisin selviytyjien kärkijoukossa. Tällaisen asiain tilan voi katsoa olevan näyttö osaamisesta ja ominaisuuksista, joista on hyötyä vaikeissa tilanteissa. Yksikään brändityöryhmä "maailman puhtaimmat veet" -fiilistelyineen ei ole pystynyt vastaavaan.    

On suomalaisista itsestään kiinni haluavatko he käyttää syntynyttä mielikuvaa hyväkseen ja osoittaa, että osaamista ja kokonaisuuksien hallintakykyä löytyy maasta ja sen yrityksistä kautta linjan ja monilla eri tasoilla.    

Solvaajat ja nälvijät eivät hyödytä minkään maan yhteiskunnan ja talouden rakentamista ja kohentamista. Vuoden kääntyessä lopuilleen voimme olla tyytyväisiä ja iloisia siitä, että olemme yhdessä pystyneet selviytymään vaikeasta vuodesta niin hyvin kuin mahdollista on ollut. Voimme jo ensi vuoden tuodessa uutta valoaan riisua väliaikaiset kasvonaamiomme ja hymyillä ymmärtävästi niillekin, jotka eivät ole nähneet ympärillään muuta kuin synkkyyttä ja vääriä ihmisiä väärissä paikoissa.    Yhdessä pystymme mihin vain. Jopa voittamaan kaamosajan kireytemme ja ajoittaisen pahantuulisuutemme.


Hämeenlinnassa 30. marraskuuta 2020

Sulevi Pellinen

Synkän kevään jälkeen kirkkaaseen valoon!


Tällä palstalla on semmonen tarkotus, että katteltas sillon tällön kaiken mailman asioita niinkun hämäläisestä näkökulmasta - jallaat maassa ja silmät tulevaisuuressa. Puhumista kyllä piisaa, tästäkin koronasta. 
    Mailman sivu on tiäretty, että aina on joku tauti tulollaan vaikka lääkärit sanos mitä. Minä en sano, ettei ne lääkärit mitään tiärä. Paha niittenkän on tiätää semmosia, mitä ei eres yliopistolla opeteta eikä kukaan o ennen nähny.        
    Se on sentään opittu hyvän aikaa ennen suvee, että meitillä on ollu jotain hyvääkin tässä kurjuuressa. Se on tää meitin hallituksemme ja ihan erittäin sen päämisteri, josta rupeevatten ottaan mallia ympäri mailman. Kirjotteleevat nääs enämpi kun muista saran vuaren ajan pääministereistä yhteensä tähän astikka.      
    Keskustella näistä asioista saa ja tartteekin, sitä vartenhan tää meitin yhteinen tyämme on alun alkain olemassa ollu. Piretään huali siitä, että ihmisten asiat otetaan tosissaan ja pistetään kuntoon aina uurestaan.
    Ja nys sitten siirrytään enämpi kirjakiäleen kun joku kumminkin on sitä miältä, ettei tän yhteiskunnan asioita saa ajettua murteella, vaikka Lyyli Aalto aikonaan saikin.
    Koko kevään ja alkukesän on jokseenjin kaikkialla uutisista ensimmäinen ollut korona. On hyvä muistaa, että koronakriisi ei ole pelkkä ohimenevä pandemia. Sen on jo nyt voitu nähdä olevan omiaan kiihdyttämään niitä muutoksia, joita taloudessa ja työnteossa on alkanut vuosia ennen kriisin puhkeamista. Työn ja toimeentulon kysymykset ovat murroksessa niin kuin usein ennenkin. Kun näihin mullistuksiin vielä lisätään ilmastonmuutos, on odotettavissa, että parin seuraavan sukupolven aikana maailma muuttuu kokonaan toisenlaiseksi kuin mihin me olemme tottuneet. Muutosta on ehkä hankala arvottaa, mutta ihmisen ja muun luonnon pääseminen keskenään tasapainoon on edellytys sille, että elämä maapallolla jatkuu monimuotoisena useampisoluisten eliöiden kokonaisuutena.
    Koronakriisin voi toivoa herättelevän ihmisiä ajattelemaan tulevaisuutta muutenkin kuin alentuvan verotuksen, tehokkaamman ajoneuvon omistamisen ja ensi vuoden lomamatkojen toteutumisen näkökulmista. 
    Kotimaan politikassa on nähty enemmän uusia asioita ja ilmiöitä juuri kun on väitetty, että politiikka on kuihtumassa olemattomiin. Viimeisen puolen vuoden aikana on tapahtunut paljon, kommentaattorit eivät perässä pysy. Sanna Marin on suomalaisessa politiikassa harvinainen ilmiö. Kovin monen poliitikon persoona ei ole viime vuosikymmeninä henkinyt yhtä paljon myönteisyyttä ja herättänyt yhtä paljon luottamusta. Oikeastaan samanlaista nousevaa tähteä ei ole nähty sitten Mauno Koiviston. Tuleeko Marinista poliittisen taivaan kiintotähti, nähdään lähivuosina. Juuri nyt toista vastaavaa yhdistävää hahmoa ei maasta löydy.
    Kysymys ei ole pelkästään pääministeristä. Politiikkaan on tullut uusia kasvoja, nuoria ääniä ja tulevaisuuden tekijöitä, joita on kauan kaivattu. Meillä sosialidemokraateilla on uuden ajan kynnyksellä paljon sanottavaa ja tehtävää. Koko Suomen onneksi meillä on kyvykkäitä, älykkäitä ja innostavia nuoria vastuunkantajia. Meillä on ihmisiä, joilla on enemmän myönteisiä ratkaisuja kuin kielteisiä ennakkoluuloja.

Hämeenlinnassa 22. kesäkuuta 2020

Sulevi Pellinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.